“Natuurlijk klopt dat”, bekrachtigt communicatieadviseur Katja Van Putten. Bedrijven versturen die bonnen echt niet ‘zomaar’.
Er zijn heel wat systemen om je meer te doen kopen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de kortingsbonnen van de Colruyt. In plaats van één blik soep te kopen, koop je er meteen zes. Je korting is immers pas geldig bij zes blikken. Natuurlijk moet er ook bij gezegd worden dat Colruyt betere prijzen kan aanbieden door die grote hoeveelheden.
Maar er zijn nog andere systemen, zoals: ‘de eerste aankoop terugbetaald’. Klinkt interessant. En veel mensen kopen daarom ook net dat specifieke product. Maar het aantal mensen dat na de aankoop ook effectief zijn geld terug vraagt ligt beduidend laag. Daardoor verdienen bedrijven veel geld aan zo’n promotie.
Er zijn nog meer types van kortingsbonnen. ‘1+1’, ‘duopacks’, enzovoort. Je hebt ook types van mensen: de ‘af en toe’-bonner, de meer geoefende bonner (aankopen plannen, prijzen vergelijken, bonnen uitknippen) en dan zijn er nog de ‘professionele’ bonners. Zij gaan op zoek naar alle voordelen. Ze bekijken ook goed hoe het wettelijk in elkaar zit en maken er echt gebruik van.
Als communicatiedeskundige adviseert Katja aan sommige bedrijven om hun product met een bonnenactie in de kijker te zetten. En als consument kan je er echt wel voordeel mee doen. Kijk maar naar de zogenaamde Robin Hood, de man uit Antwerpen met 2087 kortingsbonnen wilde betalen in Blokkerfilialen.
Maar Katja bevestigt het vermoeden: bonnen wakkeren de koopzin aan!
Ik sluit mij aan bij de mening van Katja Van Putten. Ik heb dit zelf ook al in de praktijk ondervonden: wanneer het voordeliger is om 6 cursusblokken te kopen in plaats van 2 laat ik me onbewust verleiden door deze promotie, en koop ik er 6.
Laat u zich ook verleiden door de kortingsbonnen?
zondag 28 september 2008
Abonneren op:
Posts (Atom)